Cancer Survivor



[English] [Español]
[Turkish]
International View Help


Fakülte
Bina
Patoloji
Klinik Laboratuar
Hematopatoloji
Moleküler Patoloji
Fellowship Programlar
Fellows
Yalnizca Doktorlar Îçin
Sik Sorulan Sorular
 

 

 

 Klinik Laboratuar Bölümünün

Klinik Laboratuar Bölümünün iki temel hizmeti vardır: (1) M. D. Anderson’ın kanser hastalarının genel sağlığını korumak ve değerlendirmek için gerekli testlerin ve (2) neoplazik hastalığın teşhis ve yönetiminde yardımcı olan testlerin uygulanması. Klinik laboratuarda, kanser hastalarının klinik yönetimlerini direkt olarak etkileyen 1820’ye yakın çeşitli test ve eseyler yapılır. Büyük sayıdaki bu testleri uygulayabilmek için bölüm laboratuar bilgisayar sistemine bağlı modern otomatik analizörler kullanır. Test sonuçlarının doğruluğu, mikroskobik ve analiz işlemleri konusunda özel olarak eğitilmiş lisanslı teknologlarca sağlanır. Uzmanlaşmış laboratuar patologları bu sonuçları yorumlar ve bakım ekibi için konsültasyon yapar. Ek olarak, Transfüzyon Bölümü Anderson’ın kanser hastalarının tıbbi ve cerrahi yönetimlerini destekleyici kan elemanlarını sağlar. Mikrobiyoloji Bölümü bütün hastaneyi içine alan aktif bir enfeksiyon kontrol programını yürütür.

Klinik Laboratuar Bölümü şu bölümleri içine alan çok branşlı bir organizasyona dönüşmüştür: Yönetim, Klinik Kimya, Genel Hizmetler (örnek alınması, örneğin işleme alınması, acil laboratuar), Hematoloji, Mikrobiyoloji ve Transfüzyon. Bu laboratuar bölümlerinin her biri çeşitli araştırma, geliştirme ve eğitim çalışmalarına ek olarak büyük bir hasta volümüne hizmet eder. Bölüm elemanlarının bazılarının devlet ve/veya özel sektörce desteklenen kendi araştırmaları vardır.

Klinik Araştırmalar
Klinik Laboratuar Bölümündeki araştırma ve geliştirme tasarımları, özellikle yeni klinik laboratuar test işlemlerinin ve mevcut metotların geliştirilmesine yöneliktir. Bölüm, testlerin tamamlanma sürelerini ve masraflarını azaltan metotları başarıyla geliştirip uygulamaya geçmiştir. Bu gayretin büyük bir kısmı da yeni analiz cihazlarının ön modellerini geliştirmeye yöneliktir. Bu programlar için destek dışarıdan ve öncelikle devlet teşekküllerinden olmak üzere özel sektörden de elde edilen bağışlarla sağlanır.

Klinik Kimyadaki araştırmanın amacı kanseri teşhis edici testlerin kullanılımının geçerliliğini onaylamak ve geliştirmektir. Şu anda aşağıdaki tasarımlar üzerinde çalışılmaktadır:

  • Prostat kanserinin erken teşhisi programlarına yardımcı olacak yeni tümör işaretleyicilerinin kullanılımı.
  • Yumurtalık kanserinin erken teşhisi için ön bir çalışmanın planlanması
  • Akciğer kanserinin erken teşhisinde yardımcı olabilecek bir seri tümör testlerinin değerlendirilmesi
  • Geliştirilmekte olan diğer diagnostik testler meme kanseri hastalarının prognozlarının değerlendirilmesinin ve kemoterapi ilaçlarının seçimi ve etkilerinin gözleminin geliştirilmesine yöneliktir.

Eğitimsel Etkinlikler
Bölümün profesyonel düzeydeki eğitimsel etkinlikleri ikiye ayrılır: Kimyasal Patolojide ve Tıbbi Transfüzyon’da fellowship. Geleceğe yönelik planlar Klinik Mikrobiyoloji dalında fellow’luk programını içerir. Fellow’luk programları ileri düzeyde uzmanlaşmış olup her biri bir veya iki senelik bir eğitim programıdır. Bütün programlar ACGME tarafından onaylanmıştır. Programın ilk yılı Amerikan Patoloji Bord’unun gerektirdiği bir temel rotasyonu kapsar. Bu yüzden birinci yıl eğitimi söz konusu sahaların geçilmesi gereken sınavlarına hazırlığı kapsar. Birinci yılı başarıyla tamamlayan fellow’lar ikinci yılda program direktörünün ve bölümdeki diğer fakülte elemanlarının onayıyla ilgilendikleri araştırma veya hasta bakımı sahasında eğitim görürler. Bütün eğitimsel fellow’luklar, patologlar için geniş kapsamlı bir eğitim sağlayarak seçilen araştırma ve/veya klinik sahasında bireyin kendini geliştirmesine izin verir.

Bölüm ayni zamanda Tıbbi Teknoloji Programı ve Sitogenetik Teknoloji Programı gibi diğer Sağlık Dalları Eğitim Programlarına da katılır. Katıldığı diğer programlar, tıp yardımcısı ve laboratuarlar arası çalışma teknisyeni programlarıdır. Ek olarak, bölümün bazı profesyonel elemanları Teksas Üniversitesi Biyomedikal Biliminin Doktora Bölümünde görevli olup bu bölümün eğitim programlarına katılırlar. Bölüm teknik ve profesyonel elemanları için bazı eğitimsel ve araştırma programlarını parasal olarak destekler. Görevlilerin bir çoğu Tıp Merkezindeki telekonferanslara, seminerlere ve bölgedeki konferanslara katılır. Ek olarak bölüm, Patoloji ve Klinik Laboratuar Ana Bilim Dalının her cuma sabahı toplanan haftalık konferanslarına da katılır. Tartışılan konular klinik ve temel bilim araştırma tasarımlarını, yeni ilaçlar hakkında bilgileri ve yeni tıbbi teknik metotları içerir. Bölüm her yıl uluslararası bir konferansı da organize eder.

Klinik Kimya Bölümü
Klinik Kimya Bölümünün temel amacı kanser hastalarının klinik olarak yönetilmeleri ve teşhis için gerekli hasta bakımı hizmetlerinin zamanında ve az masraflı olarak sağlanmasıdır. Hasta bakımı etkinlikleri aşağıdaki laboratuarların katkısıyla oluşur:

Yüksek Volüm Kimya, Îdrar Tahlili ve Özel Kimya Laboratuarı. Bu laboratuarlarda yılda yaklaşık 2,858,441 kimya testi yapılır.

  • Yüksek Hacım Kimya hizmetleri idrar tahlili, terapötik narkotik kontrolü, sevk laboratuar testleri ve enzimler, elektrolitler, proteinler, yağlar ve karbonhidratlar için yapılan temel testleri içine alır.
  • Özel Kimya laboratuarında protein elektroforezi, izoenzim tespiti, imünoglobülin sayımı, imünoglobülin anormalliklerinin sınıflandırılması, tiroid fonksiyon testleri ve kortizolü, çeşitli hormonları ve tümör işaretleyicilerini içeren imünoessey testleri yapılır. Bu bölüm IO-PTH için bakım noktası testlerini de yürütür.

Genel Hizmetler Bölümü
Bu bölüm örnek toplama hizmetini (hastanede yatan ve yatmayan hastalar için) ve Acil Laboratuar hizmetlerini içine alır. Laboratuar testleri için alınan kan ve idrar örnekleri için personel 24 saat hizmet görür. Özel olarak eğitilmiş elemanlar ven ve artere girme, subklavian kateterden kan alma ve glikoz ölçme testlerini uygularlar. Genel Hizmetler Bölümünün görevi yalnızca örnekleri toplamak ve sevk etmek değil, ayni zamanda yeni örnek toplama cihazlarını ve taşıma yöntemlerini değerlendirmektir.

Klinik Hematoloji Bölümü
Hematoloji ve Koagülasyon laboratuarları yüksek volüm bilgisayarlı laboratuarlar olup günde 900 hematoloji ve 450 koagülasyon örneklerini test edebilecek kapasitededir. Bilgisayarlı cihazlar, akyuvarların sayı ve yapıları, alyuvarların sayı ve kaliteleri, trombositlerin sayı ve büyüklükleri gibi kan hücreleri hakkında bilgi verir ve koagülasyon testleri kanın pıhtılaşma kapasitesi hakkında nümerik ölçümleri sağlar. Hastanın bulunduğu yere (hastanede yatan veya yatmayan hasta) ve malignitenin tipine (hematolojik veya hematolojik olmayan) bağlı olarak hastanemizde bu hizmetlerin verildiği üç değişik yer vardır. Bu yerlerin bazılarında test sonuçlarına bağımlı acil kararların veriebildiği günlük takibi bakım hizmetleri de vardır.

Her gün uygulanan 900 hematoloji testlerinin yarısı uzman teknologlarca morfolojik olarak elden incelenir. Testlerin %5’i teknologlarca anormal olarak değerlendirilmiş hücrelerin hematopatologlar tarafından teşhis, sayım ve sınıflandırılmalarını gerektirir. Periferik kan ve vücut sıvılarındaki hücrelerin morfolojik sınıflandırılmaları yanısıra, hematopatologlar, M. D. Anderson hastalarında görülen koagülasyon anormalliklerinin sınıflandırılması ve tespiti için gerekli esoterik laboratuar testleri hakkında konsültasyon hizmeti de verir.

Klinik Mikrobiyoloji Bölümü
Klinik Mikrobiyoloji Bölümü bütün patojenik organizmaların (aerobik ve anaerobik bakteriler, parazitler, mantarlar ve virüsler) teşhisi ve izolasyonunu da içine almak üzere mikrobiyolojinin bütün sahaları için teşhis hizmetleri verir. Bölüm ayni zamanda bütün önemli bakteriyel izolasyonların in-vitro duyarlılıkları hakkındaki bilgileri, ve bulaşıcı hastalıkların dokümantasyonu için diagnostik serolojik hizmetleri de sağlar. Hastane enfeksiyonları oranlarının dokümantasyonu ve kliniklerdeki geniş kapsamlı eğitimsel hizmetlerin gözlem altında tutulması bu bölümün görevlerine dahildir.

Tıbbi Transfüzyon Bölümü
Tıbbi Transüzyon Bölümünün bir çok fonksiyonları vardır. Bu bölüm Transfüzyon Laboratuarı, HLA Laboratuarı, Bağışlayıcı Bulunması ve Bağışlayıcıdan Kan Toplanması hizmetlerini içerir. Bölümün amacı etkin, güvenilir ve doğru teşhislerle hastanın doktorunun hastanın tedavisi konusunda et etkili yöntemi bulmasını sağlamaktır. Bölüm bütün tıbbi ve cerrahi bölümlerle yakın işbirliği halindedir. Transüzyon Bölümünün hasta bakımıyla ilgili hizmetleri bağışlayıcı bulmayı, kan toplanmasını, seyyar kan toplanmasını, bağışlayıcının aferezini, hepatit-HIV-CMV ve RPR testlerini, histolojik uygunluk testlerini ve otolog kan programını içine alır.

Bölüm hemoterapötik hizmetleri gerektiren bölümlerle devamlı işbirliği yapar. Bu etkinlik hastanın durumuyla, tedavisiyle ve tedavi tipiyle yakından ilgilenmek konusundaki felsefemizin ürünüdür.

  • Bağışlayıcı Bulmak: Bu bölüm radyo/TV ilanları, asılı ilanlar, postayla davet yöntemlerini kullanarak endüstriden, iş yerlerinden, okullardan, kiliselerden ve diğer gönüllü organizasyonlardan kan/trombosit bağışlanmasını sağlar.
  • Aferez Bölümü: Bu bölüm yalnızca hastalarımız için gerekli trombositin aferez yoluyla bağışlayıcılardan toplanmasıyla ilgilenir.
  • Transüzyon Hizmeti ve Bağışlayıcı Îşlemleri: Bu bölüm bütün alyuvar transfüzyonu isteklerini işleme koyar, antikor tanımı, transfüzyon öncesi, transfüzyona reaksiyon ve hemolitik anemi testlerini, kanın radyasyonunu, CMV taramasını uygular ve hastalar için gerekli kan ve kan elemanlarını temin eder. Bağışlayıcı Îşlemleri laboratuarı her gün saat 23:00 – 7:00 arası çalışır ve bağışlanan kanları test edip tarayarak hükümetçe tespit edilmiş kurallara uygunluklarını sağlar.
  • Serolojik Test Laboratuarı: Bu bölüm yalnızca hastaların bulaşıcı hastalıklar için test edilmeleriyle ilgilenir ve elde edilen sonuçlardan bir konsültasyon raporu hazırlanır. Bu rapor, doktorları hastalarının tedavileri konusunda yönlendirir.
  • Histolojik Uygunluk Laboratuarı: Bu bölüm transplantasyon ve kan/kan elemanları tedavileri için gerekli testlerin yapılmasını ve yorumlama/konsültasyon hizmetlerini sağlar. Klinik toplantılarına ve vaka tartışmalarına katılmak bölümün etkinliklerinin içindedir. Alloimün hastalarda veya otoimün trombositopenisi olan hastalarda trombosit antikoru testlerinin yapılması, yorumlama/konsültasyon hizmetleri ve otoimün hastalık testlerinin uygulanması da bu bölümce sağlanır.
  • Otolog Bağışlayıcı Programı: Bu seçenek hastaların AIDS ve kan alma konularındaki endişeleri sonucu yaratılmıştır. Hastanın doktoru hastaları Kan Bağışı Odasına sevk eder ve burada hastalar bir Tıbbi Transfüzyon Doktoru tarafından kendileri için kan bağışlayayıp bağışlayamayacakları konusunda değerlendirilirler.