Cancer Survivor



[English] [Español]
[Turkish]

International View Help


Fakülte
Bina
Patoloji
Klinik Laboratuar
Hematopatoloji
Moleküler Patoloji
Fellowship Programlari
Yalnizca Doktorlar Îçin
Sik Sorulan Sorular
 

 

 

Sık Sorulan Sorular

Kanserimin teşhisi için bir patoloğa gereksinimim var mı ?
Evet, patolog hücre ve dokuları mikroskop altında inceleyerek hastalıkların teşhisini koymakta uzmanlaşmış bir doktordur. Patoloji, kanseri de içine almak üzere birçok hastalığın kesin teşhisini koymak için kurulmuş bir tıp uzmanlık dalıdır. Patologlar genellikle hastanın doktoru tarafından gönderilen materyali incelerler. Bu nedenle hastayla hiç tanışmayan patolog hastanın doktorunun doktoru gibidir.

Patolog ne yapar?
Patolog dokuyu mikroskop altında inceleyerek dokuda ne tip bir anormallik olduğunu tespit eder ve teşhisi belirten ayrıntılı bir rapor hazırlar. Bu rapordaki bilgi hastanın doktorunun tedavi konusunda karar vermesini sağlar.

Biyopsi nedir?
Vücuttan mikroskop altında incelenmek üzere, hücre ve doku örneği alınmasıdır. Hücre veya sıvı örneği bir iğne yardımıyla alınırsa bu işleme ince iğne biyopsisi aspirasyonu denir.

Alınan örneğin büyüklüğü nedir?
Eğer biyopsiyse çok küçüktür fakat anormalliği yeterince gösterecek kadar büyük olması gereklidir.

Alınan doku örneğine ne olur?
Önce derhal dondurulup mum bloğu içine alınır ve daha sonra özel bir cihazla çok ince olarak kesileceği bir laboratuara gönderilir. Laboratuarda teknisyenler mikroskop altında bakıldığında hücrelerinin görülebilmesi için doku örneğini boyarlar.

Alınan örnekler biyopsinin yapıldığı odada mı etiketlenir?
Evet, derhal. Hastadan alınan örneğe patoloji raporunda da belirtilecek olan bir numara verilir.

O kadar küçükse patolog örneği nasıl inceleyebilir?
Laboratuar teknisyeni örnekten hazırladığı ince kesiti lam denilen ince-dikdörtgen bir cam üzerine koyar ve lamel denilen ince-plastik bir dikdörtgenle üzerini kapatır. Buna preparat denir.

 Kanserin ne tip olduğunu söylemek kolay mıdır?
Çoğu vakalarda tanım kolaydır. Ama bazı vakalar kesin bir teşhise varabilmek için immünohistokimya veya elektron mikroskopisi gibi ek işlemleri veya incelemeleri gerektirir.

Preparatlarımı birden fazla patolog inceler mi?
UTMDACC’de örnekler çoğunlukla birden fazla patolog tarafindan incelenir. Ayrıca Tümör Kurulu denilen birden fazla patolog, onkolog, cerrah gibi hasta bakımıyla ilgili değişik dallardaki uzmanların katıldığı haftalık toplantılarda da vakalar ayrıntılı olarak tartışılır. Çoğu uzmanlık dalının bir patoloğun vakalar hakkında rapor verdiği kendi haftalık toplantıları da vardır.

Anlaşamazlarsa ne yaparlar?
Patologlar teşhis konusunda anlaşamazlarsa bir araya gelip kesin teşhiste anlaşıncaya kadar vakayı ayrıntılarıyla tekrar tartışırlar.

Preparatlar ne kadar süre saklanır?
Preparatlar UTMDACC’da devamlı olarak saklanır.

Hasta olarak preparatlarımı ikinci bir fikir almak için başka bir hastane veya doktora götürebilir miyim?
Evet, götürebilirsiniz. Patoloji raporunuzun da bir kopyasını götürebilirsiniz.

Cerrahi Patoloji Raporu nedir?
Cerrahi patoloji raporu, doku örneğinin hangi hastaya ait olduğunu ve teşhisi ayrıntılı olarak belirleyen bir belgedir.

Patologlar hiç hastayla direkt konuşurlar mı?
Evet konuşurlar.

Kanserin teşhisi kandan yapılabilir mi?
Lösemi gibi bazı vakalarda teşhis kandan alınan örnekten koyulabilir. Kan örneği ile teşhis konulabilen kanser türü (prostat) azdır. Çoğu kanser türünde teşhis için doku örneğinin alınması gereklidir.

Patolog ne gibi bir eğitim görür?
Patolog bir doktor olup ek olarak doktora yapmıştır. Ameliyat sırasında cerrah, ameliyatı nasıl devam etmesi gerektiğine karar vermek için patoloğun teşhisini bekler. Hastayla tanışmasa bile patoloğun hastanın hayatında çok önemli bir rolü vardır.

 Kaç tür kanser vardır ve isimleri nedir?
Kanser, bazı ortak noktaları olan, 100’den fazla değişik türü içine alan bir hastalık grubudur. Kanser hücreleri anormal hücreler olup anormal derecede ve şekilde bölünme gösterir. Bu hücreler çevrelerindeki dokuya yayılarak dokunun harabiyetine yol açar. Kanser hücreleri ayni zamanda kötü huylu tümörden ayrılıp kan veya lenf dolaşımına da karışabilir. Buna metastaz yapmak denir ve kanser bu yolla orijinal tümörden çıkarak vücudun diğer bölgelerinde yayılıp yeni tümörler oluşturur. En sık rastlanan kanser türleri karsinomalar, sarkomalar, lenfomalar ve lösemilerdir.

Patolog DNA’mdaki anormallikleri bulabilir mi?
DNA anormalliklerini tespit edebilen bazı testler vardır. Ama DNA’daki anormalliğin ne anlama geldiğini bilmek şimdilik her zaman için mümkün olamamaktadır.

Benim vakam UTMDACC’daki araştırma programlarında kullanılır mı?
UTMDACC’ daki birçok araştırma programı için doku örneğine gereksinim vardır, fakat kendi örneklerinin bu çalışmalarda kullanılabilmesi için hastaların özel izin vermeleri gereklidir.